2015. július 31., péntek

4.szám


Fajták

Leghíresebb törpenyúl fajták:
Oroszlánfejű törpenyúl:
A feje körül nőtt hosszú szőr jellemzi.  Zömök teste van. Fülei felállóak 7-7,5 cm hosszúak. Súlya: 1,5-1,7 kg.
oroszlanfeju-nyul
Kosorrú törpenyúl/Kasmír kosorrú:
Nevüket "gombóc alakú" fejükről kapták. Füleik lógnak. Zömök testfelépítésűek. Súlyuk: 1,7-2 kg-1,2-1,6 kg.
(a képen Topi látszik,ő nem csak törpe kosorrú hanem oroszlánfejű is ezért van nagyobb szőrzete)
Holland törpenyúl:
A legkisebb törpenyúl fajta,arányában kicsi fülekkel. Sokféle színben előfordul.Súlyuk: 1,5-0,9 kg.

Törpe rex: Különleges,selymes tapintású szőrük van,de rövid szőrük miatt télen,vagy hideg időben bent kell őket tartani. Kecses teste van,fülei állnak. Körülbelül 2 kg.


Írta: Molli

Hörcsög fajták: 
Törpehörcsögök: 
  • Roborovszki törpehörcsög: A kifejlett állatok testhossza legfeljebb 7,5-9,2 cm, farokhossza pedig 0,8-1,1 cm. Ők számítanak a legkisebb törpehörcsögnek. Szemük és fülük testükhöz viszonyítva nagy, és jól fejlett. Hatalmas, meleg bundájuknak köszönhetően akár még 15c°-ban is eléldegélnek. Hazánkban még ritkaságnak számítanak, azonban a "robi-piac" és tenyésztésük, -ami kissé nehézkes- feltörekvőben van. habár nehéz szelídíteni őket, nem harapósak. Megfogni őket egy kicsit nagyobb munka, ( ezért látványhörcsögnek is szokták nevezni ) de akár 1,5-3 évig is velünk lehetnek ezek a különös kinézetű hörikék. Az első roborovszkit 1894 júliusában fedezte fel Roborosky. A természetben a félsivatagokban találhatóak, Nyugat- és Dél-Mongólia, Mandzsúria, Kazahsztán, Oroszország és Észak-Kína környékén.  


  • Kínai csíkos törpehörcsög: Teste mérete a törpehörcsögök közt nagynak számít, 9,5-12,5 cm, és a kifejezetten hosszú farka 2,5 cm hosszú. Ezen kívül könnyű felismerni még az átlagban szürkés-barnás szőrzetéről, és a hátán végigfutó sötétebb csíkról. Egyáltalán nem harapós, barátságos, és könnyen kezelhető kis állatka, fürgék, de ha megfogjuk őket, nagyon aranyosan ránk csimpaszkodnak a lábukkal, és a farkukkal. Átlagos élettartalmuk 2,5-3,5 év is lehet. 



  • Daurische törpehörcsög: Nagyon hasonlít a Kínai törpehörcsögre, a különbség csupán a kromoszómákban van, míg a kínainak 22, ennek csak 20 kromoszómája van. A farka átlagosan 2-3 cm, a testhossza 8-13 cm között mozog, szóval nagyobb is, mint a Kínai. A lába télen szőrös, hogy megvédje a hidegtől, nyáron viszont kopasz.



Kép forrása: Walhalla Dzsungária törpehörcsög tenyészet
  • Campbell törpehörcsög: Névadója C.W. Campbelli volt. Sokáig úgy tartották, hogy egy alfaja a dzsungáriai törpehörcsögnek, hosszú éveken át vitatkoztak ezen a szakértők és tudósok, de 1984-ben külön fajjá nyilvánították, viszont kétség nem fér hozzá, a két faj nagyon hasonlít egymásra. Egy tartásbeli különbség pedig, nagyon fontos: a campbellek társas lények, habár lehet őket egyedül is tartani, csoportokban a legmegfelelőbb számukra, míg a dzsungikat TILOS együtt tartani, még ha testvérek is, vagy úgy tűnik, hogy jól eltűrik egymást, mert vérengzés lesz  a vége. A campbellek esetében egy nagyobb ketrec ajánlott, viszont ha túl nagy a csoport, itt is előfordulhatnak hierarchiai verekedések. Természetesen ha eldurvul a dolog, külön kell szedni őket, persze anélkül nem tehessük be őket egy ketrecbe, amíg össze nem szoktattuk a höriket. Eleinte nem voltak túl könnyen szelídíthetőek, haraptak, ezért kaptak egy becenevet, ami mindmáig rajtuk maradt: Pitbull-hörcsög, de a harapdálás inkább csak a ketrecen belül szokásuk. Természetes élőhelyük Belső-Ázsiában és az orosz sztyeppéken található, illetve Szibériában, Mandzsúriában, Kazahsztánban, Mongóliában, és Dzsungáriában. Teshossza 6-11 cm, súlye pedig maximum 50 gramm.Élettartalma 2-3 év is lehet. 

  • Dzsungáriai törpehörcsög: Súlyuk általában 45-70 g. Testhossza 6-10 cm hosszú, és a farka csupán 8 mm. Egyes színváltozatok bundái télen teljes egészében, vagy csak részben kifehérednek. Ezt winter white-nak nevezzük, ami "téli fehér"-et jelent. A természetben megtalálható a sztyeppéken, Közép-Ázsiában. Ők szintén NEM társas lények, együtt tartani őket TILOS, mert szintén vérengzés lesz a vége pár hónapon belül...  Könnyen szelídíthetőek, nem harapósak, szeretnek az ember tenyerébe lapulni, és élvezik, ha simizik őket. Átlagos élettartalmuk 1-2, ritkább esetekben 3 év is lehet. 

Talán Füli nevű hörcsögöm

Nagyobb hörcsögök:
Molli aranyhörcsöge, Pocak.
  • Szíriai aranyhörcsög: Kis idő alatt rengeteg színváltozata, mintázata, és szőrtípusa jelent meg ennek a fajnak. Az első befogott példánynak aranyszíne volt. Eredetileg Szíriából származik. Eleinte nehezebben szelídíthetőek, viszont később nagyon ragaszkodóak tudnak lenni, nem harapós fajta. A ketrecének, és a futókerekének természetesen nagyobbnak kell lennie, mint egy törpehörcsögnek, viszont ők sem társas lények!! Egyedül kell őket tartani, nem fog unatkozni, ha pedig mégis úgy tűnik, több alagutat, kereket, mászási, bujkálási lehetőséget kell neki adni, vagy többet kézbe venni. 


Nem társas hörcsögök: Dzsungáriai törpehörcsög, Szíriai aranyhörcsög, Kínai csíkos törpehörcsög
Társas hörcsögök: Roborovszki törpehörcsög, Campbell törpehörcsög

Írta: Minciri


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése